VARLIK YÖNETİMİ
GERİ
 
 
 
Yerelin Gücü

            DOKAYO (Doğu Karadeniz Yatırım Ofisi) TR/../  yatırım Bölgesindeki il, ilçe ve belde belediyelerine yönelik "Asset Management Network's" ( Varlık Yönetim Ağları) Projesini hayata geçirmek istemektedir.
 
Bu çalışmaya göre teşvik bölgesindeki yerel idarelerin "varlıkları ve analizleri" Türkçe-İngilizce olarak ulusal, bölgesel ve dünyadaki benzer Networkler'de tanıtımlarının yapılması sağlanmaktadır.
Faaliyet Alanı
 
 
 
Proje beldelere, ilçelere ve illere odaklanarak gelişecektir. Tüm bölgeye yayılarak bölgesel derinlik kazanacaktır. Yerel potansiyeller en geniş anlamda kalkınma odaklı projelere ve yatırım programlarına girdiler olarak yön verecektir.
 
EN DEĞERLİ VARLIKLARIMIZ FARKINDALIKLARIMIZDIR
 
 
Genel Bakış
 
 
Konu: Varlık Yönetim Ağları  projesi ile Düzey 2 TR /../Teşvik Bölgesinin Bölgesel Farkındalıklarını ortaya çıkartarak lansmanlarının yapılması.
Amaç: TR/90/ bölgesi Belediyelerini Ulusal ve Uluslararası ağlar ile buluşturup bölgeye Sektörel yeni fırsatlar sunmak.
Kapsam: TR/90/ Bölgesi Yerel Yönetimleri- Belediyeleri.
Başlangıç: Belde Belediyeleri
Proje Aşamaları:
  • Varlıkların değerleme esaslı uzmanlar tarafından tespiti,
  • Analizleri ve analitik değerlendirmeleri,
  • Türkçe-İngilizce tanıtım setleri hazırlanması,
  • Ağlara Yayını ve Süreç takibi
Kullanılacak Yöntem:
  • PCM esaslı Sorunsalın tespiti
  • Sorunların fırsata ve hedeflere dönüştürülmesi
  • Amaç ve aktivitelerin belirlenmesi
  • Süreç; bugün için 3 gün, yarın için 3 ay, gelecek için 3 yıl, vizyon için 2023
  • Sonuçlar.
Kullanılacak Teknoloji
M_code tabanlı GIS-MIS-DSS  DOKAYO/CeSeCe ve internet CePoCe'si
 
VARLIK YÖNETİM AĞLARI
Soru ve Cevaplar
 
1.      Ağlar (network) Ne demektir?
Ağlar(network) belirli bir amaç için bir araya gelmiş ve benzer özellik gösteren kurum/ kuruluşlardan oluşan birlikteliklerdir. Bu Networkler bilgi paylaşımı esası ile bir birleri ile ticari, kültürel, sosyal ilişkiler kurarak çeşitli faaliyetler yürütürler.
Örn:
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER KALKINMA PROGRAMI AĞLARI
UNDP Türkiye, 50 yıldan uzun bir süredir demokratik yönetişim ve fakirliğin önlenerek kalkınmanın desteklenmesi konularında devlet ve birçok ulusal ve uluslararası kurum, sivil toplum örgütleri, akademisyenler ve iş dünyasından temsilciler ile işbirliği içerisinde.
 
2.       Varlık Yönetim Ağları Kısaca Nedir       
Varlık Yönetim Ağları Kısaca; Mahalli idareler denilen belediyelerin yetki sınırları dahilindeki varlıkların tespiti, bu varlıkların değer ifade edecek hale getirilmesi ve sunumu ile bu sunumların gerek yurtiçi gerekse yurtdışı ağlar ile paylaşılması olarak ifade edilebilir
3.       DOKAYO Ağlar konusunda ne öneriyor?          
Dünya ülkeleri bu tür durumlara karşı birlik ve beraberlik kurmayı, birbiri ile yardımlaşma, ticaret yapma, sosyal ve kültürel bağlar kurma amacı ile pek çok yöntem geliştirmiştir. Bunlara Networkler; yani ağlar denir. Dokayo olarak önerimiz keşfedilmemiş ve eşsiz doğamızı, kültürel varlıklarımız ve değer ihtiva eden tüm varlıklarımızı sektörlere anlatalım
4.      Varlık Tespitlerini Kim Yapıyor            
Varlık tespitlerini DOKAYO uzmanları sizler ile birlikte yapıyorlar. Kullandığımız yüksek teknoloji ve bilgi birikimi ile varlıkların tespiti oldukça hızlı yapılıyor.
 
5.      Varlık Tanımından Kasıt Nedir?
Varlıklar;
    * Gayrimenkuller
    * Yöresel aktiviteler
    * Bölgesel kültürel ve tarihsel değerler
    * kısaca değer ifade eden her şeydir.
 
Bazen çok önemli bir kültür varlığı (Kale, Sur, Camii vs) iken bazense yöresel bir yemek (yoğurt, ekmek, yemek türü vs ), hatta bir efsane, hikaye, doğal bir özellik (mağara, vadi vs) varlık olarak nitelenir.
 
6.       Yerel Yönetimler, Belediyeler ?               
 
DOKAYO AMN Varlık Yönetim Ağlarının en kilit ve önemli kurumlarından biri belediyelerin kurumsal sahiplenilmesi ve desteklenmesidir.
Yerelleşme Varlık Yönetimlerinde çok önemlidir. Belediyelerin yetkileri dahilindeki köyler ve mahallelerin nüfusunun azlığı buna rağmen genelde alanının geniş olması, yetkilerine nazaran finansal kaynaklarının yetersizlikleri en önemlisi de uzman sayısındaki yetersizlikler bir anlamda belediyelerini çaresiz bırakmaktadır. Bu durumda DOKAYO sizlere uzman destekli Ağ programlarına dahil eder ve bu anlamdaki eksiklerinizi girerek varlık yönetiminde metropol belediyelerle aynı statüde olmanızı sağlar.
 
Değerli olan en yerel olandır.
7.       Neden Belediyeler ?           
Halk ile Devlet arasında ki ince bir kesit olan Belediyeler şüpesiz varlık yönetimlerinde en önemli aktördür. Bura da muhakkak  ki özel idareler, kaymakamlıklar, valilikler ile bölgeye ait büyük kitler, bitler, özel şirketler vs de varlıkların bir parçasıdır. Hatta kendiler bizzat varlıktırlar. Ama bunların kurumsal ve siyasi sahipleri ilk etap da belediyelerdir.
 
8.       Vatandaş İçin Ne İfade Eder?           
Bölgenin gelişmesi şüphesiz bölge yaşayanlarının menkul, gayrimenkul ve yaşam standartlarını geliştirecektir. Doğrudan vatandaşa yansıyacak bir süreçtir. Örn: Kültürel ve Sosyal ağlardan geri dönüşler neticesinden yapılacak turistik veya kültürel geziler bir anda bölgede turistik bir faaliyet oluşturacaktır. Buda bacasız ekonomi olan turizmin bölgeye değecek sihirli değneği olacaktır.
9.       Sistem Nasıl Çalışır ?           
Sırasıyla;
1. Varlık Yönetimi ile varlıkların tespiti işlemi
2. Toplanan Varlıkların Şablonlaşması, kategorilendirilmesi, gerekli durumdalar ihtiyaç analizlerin - projelerin yapılması ve Türkçe İngilizce tanıtım setlerinin hazırlanması.
3. İlgili Networkler ile paylaşımı ve sürecin takibi.
 
 
 
 
 
 
Çalışma Sistemi
 
 
 
 
 
 
Varlık Yönetim Ağları Projesinde 3 aşama vardır.
1. adım | Varlıkların tespiti:
Varlıklarınız ( doğal, kültürel, tarihi, farkındalığı olan, mekansal veya mekansal olmayan tüm değerleriniz, hikayeleriniz, efsaneleriniz vs nin mekansallaştırılarak formatlanması.
2. adım | Varlıkların sunumu ve analizi:
Tespit edilen varlıkların analiz edilmesi, kümelenmesi ve gruplanması ile şablonlaştırılması. Türkçe ve İngilizce takdimlerin hazırlaması.
3. adım | Yerli Yabancı Networkler ile varlıkların paylaşımı :
Şablonlaştırılan varlıkların yerli yabancı networklerin konusu ile ilgili olanlar ile ayrı ayrı paylaşımı ve sürecin takibi.
 
 
 
 
 
 
1. ADIM
2. ADIM
3. ADIM
ÜCRET
KONTENJAN
İL
20 HAFTA
7 HAFTA
1 HAFTA
AYLIK     1200TL
1
İLÇE
8 HAFTA
3 HAFTA
1 HAFTA
AYLIK       800TL
5
BELDE
3 HAFTA
2 HAFTA
1 HAFTA
AYLIK      400TL
13
 
02.04.2019
Copyright © www.tsiad.org.tr.tr ® 2024.
MAKSIFEDtürkonfed