OMBUDSMAN TRABZONLULAR İLE BULUŞTU
GERİ


Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından organize edilen "Ombudsman Trabzonlular ile buluşuyor" toplantısı kapsamında Kamu Baş Denetçisi Şeref Malkoç ve Kamu Denetçileri muhtarlar ve Sivil Toplum Kuruluşları ile bir araya geldi.

Toplantıya İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Suudi Arabistan Büyükelçisi Waleed Abdülkareem El Khreeıje, Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, DOKASİFED Başkanı Zeyyat Kafkas, Başkanımız Aytaç Aydoğan, Başkan Yardımcımız Makedonya Cumhuriyeti Fahri Konsolosu Sırrı Eren,Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri, Muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Trabzon SİAD başkanı Aytaç Aydoğan yaptığı konuşmada;
" İlimizde özellikle karayolları tarafından yapılan yatırımlarda; kamulaştırma maliyeti yapılan işin maliyetinden daha fazladır. Kamulaştırma bedellerinin yüksekliği ve emsal yerlere farklı fiyat verilmesi gibi sorunlarla uzayan mahkeme süreçleri işlerin yavaş ilerlemesine firmalarımızın yeterli ödenek alamamasına ve piyasanın sıkışmasına sebebiyet vermektedir.
Kamu kurumları tarafından yapılan ihalelerde işlerin yaklaşık maliyetleri piyasa fiyatlarıyla uyuşmamaktadır. Ayrıca fiyat farkı hesaplamalarında güncel endeks değil sözleşmelerde de olan ağırlık oran katsayılı fiyat farkı parametreleri kullanılmalıdır. Böylelikle firmaların malzemeye gelen fiyat artışlarından daha az etkilenmesi sağlanmalıdır. Firmalarımız bu maliyetler üzerinden iş yapabilmek için teklif vermeleri sebebiyle zarar etmektedir. Son dönemde ortaya çıkan verilere göre de firmalarımızın icra ve temlik miktarında artış görülmektedir.
Unutulmamalıdır ki kamu yatırımlarını özel sektör aracılığıyla yapmaktadır. Ülkemizde yeni olan, gücünü anayasadan alan Kamu denetçiliği kurumunun pek çok konunun çözümünü vatandaşın lehine hızlandıracağını düşünüyor, Kamu başdenetçisi hemşerimiz sayın Şeref Malkoç' a böyle bir toplantı organize ettiği için teşekkürlerimi arz ediyor, tüm katılımcılara saygılarımı sunuyorum" dedi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu toplantıda yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı;
"Bugün bu anlamlı toplantıda sizlerle olmaktan onur duyuyorum. Trabzon Tarihin her döneminde önemli bir şehir olmuştur. Trabzon mevcut medeniyetinin üzerine katkı koyarak bugüne gelmiştir. Trabzon’un fethi milletimizin her kesiminin kaderine yön vermesi nedeniyle çok önemlidir. Bir toplum ne kadar fazla kurum üretebiliyorsa ve bunu milletle bir araya getirebiliyorsa bu çok önemlidir. Türkye son 15 yılda elde ettiği istikrarın yanısıra bu konularda da çok önemli sıçrama yapmıştır. Ombudsmanlık çok önemli bir kurumdur. Anayasal bir kurumdur ancak davranış itibari ile sivil bir kurumdur. Devletten vatandaşa değil vatandaştan devlete doğru bir yapıdır. Toplumun taleplerini doğru aktarmak adına kurulmuş bir kurumdur. Bu millete demokrasiyi reva görmeyen akıl he zaman varlığını sürdürmüştür. Demokrasiyi vatandaşa layık görmeyen bir irade Türkiye’de varlığını göstermiştir. Tam bitti derken 15 Temmuz’da bu akıl yeniden ortaya çıkmıştır. Bizi hala darbe anayasaların layık görmeye çalışıyorlar. Ombudsmanlık Türkiye için çok yeni sayılabilecek bir kurum olarak görülmektedir. Çok isabetli bir şekilde çok güzel bir akıl ile bu toplantılar düzenlenmektedir. Ombudsmanlık gerçek anlamını bizim ülkemizde ortaya koyacaktır. Milletimiz bu kurumu kullanmaya alıştıkça çok güzel sonuçlar ortaya çıkacaktır" dedi
Toplantıda ayrıca sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve muhtarlara söz verilerek sorunları dinlendi.
 


07.03.2024
Copyright © www.tsiad.org.tr.tr ® 2024.
MAKSIFEDtürkonfed