38.GİRİŞİM VE İŞ DÜNYASI KONSEYİ DENİZLİ’DE TOPLANDI
GERİ

38.GİRİŞİM VE İŞ DÜNYASI KONSEYİ DENİZLİ’DE TOPLANDI

TÜRKONFED BAŞKANI KADOOĞLU:

“DEMOKRASİ OLMADAN EKONOMİK KALKINMA OLMAZ”

TÜRKONFED 38. Girişim ve İş Dünyası Konseyi, 27-28 Mayıs 2016 tarihleri arasında GESİFED ev sahipliğinde Denizli’de düzenlendi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu, TÜSİAD Başkan Yardımcısı Şükrü Ünlütürk ve GESİFED Başkanı Gültekin Okay Salgar’ın açılışını yaptığı Konsey toplantısına Karadeniz bölgesini temsilen Trabzon SİAD başkanı Hasan Kamil Hayali katıldı.



 Orta gelir tuzağına dikkat çektiği raporlarıyla 2014 yılında gündemi belirleyen TÜRKONFED, siyasal-ekonomik ve toplumsal sorun alanlarına odaklanan çalışmalarına devam ediyor. “Orta Demokrasi Tuzağından Çıkışta Özel Sektörün Rolü” ana temasıyla TÜRKONFED 38. Girişim ve İş Dünyası Konsey Toplantısı, Denizli’de gerçekleştirildi. TÜRKONFED üyesi Güney Ege Sanayiciler ve İşadamları Federasyonu (GESİFED) ev sahipliğinde 27-28 Mayıs 2016 tarihleri arasında Denizli’de düzenlenen Konsey’e, üye federasyon ve derneklerin yöneticileri ile bölge iş insanları da katıldı.

 

Açılış konuşmaları, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Denizli Valisi Şükrü Kocatepe, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şükrü Ünlütürk ve GESİFED Başkanı Gültekin Okay Salgar tarafından yapılan Konsey’de bir de panel düzenlendi. “Orta Demokrasi Tuzağından Çıkışta Özel Sektörün Rolü” temalı panelin moderatörlüğünü Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci yaparken, panelistler arasında KONDA Araştırma Şirketi Genel Müdürü Bekir Ağırdır, TÜRKONFED ve TÜSİAD Başkan Yardımcısı Şükrü Ünlütürk ve TİM Başkanvekili Süleyman Kocasert yer aldı.

 

BAKAN ZEYBEKÇİ: “ORTA GELİR TUZAĞINI, ORTA DEMOKRASİ TUZAĞI SORUNUNU ELE ALMADAN KONUŞAMAYIZ”

Konsey toplantısının açılışında konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, orta gelir tuzağını, orta demokrasi tuzağı sorununu ele almadan konuşmanın mümkün olmadığının altını çizerek, şunları söyledi: “10 bin dolarlık bir ülke ile 20 bin dolarlık bir ülkenin demokrasi, insan hakları, adalet, ekonomik gelişmişlik ile siyaset kurumunun aynı olduğunu söylemek kendi kendimizi kandırmaktan başka bir işe yaramaz. Eksiklikleri ve rahatsızlıkları doğru tespit ederek, çözümleri konusunda

uzlaşabilmek de önemlidir. Orta gelir tuzağı, orta demokrasi tuzağı ile ele alınmadığında asla çalışmaz. Orta gelir tuzağı, orta demokrasi tuzağı ve orta eğitim tuzağı hep birlikte ele alınmalıdır. Orta gelir tuzağını aşmak için insan kaynağının ve eğitim seviyesinde geldiğiniz gelişme aşamasının önemi vardır. İş dünyasının nitelikli eleman arayışlarında ne kadar zorlandığını görürsünüz. TÜRKONFED’i bu konularda yaptığı çalışmalardan dolayı tebrik ediyorum.”

 

KADOOĞLU: “BİR ÜLKENİN KURUMLARI GÜCÜNÜ DEMOKRASİDEN ALIR”

Gelişmiş bir ekonomi için gelişmiş bir demokrasinin şart olduğunu söyleyen TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu da, “Barışın dilini egemen kılmak, barış diliyle konuşan bir siyaset kültürü yaratmak için kurumsal ve zihniyet değişimine ihtiyacımız var. Bu zihniyet değişimi için de en temel göstergenin gelişmiş bir demokrasi kültürü olduğuna inanıyoruz. Demokrasi ancak kurumsallaşmış yapılarla mümkündür ve bir ülkenin kurumları da, gücünü demokrasiden alır. Gelişmiş bir ekonomi için, gelişmiş bir demokrasinin şart olduğu bilinmelidir” dedi.  

 

Ülkemiz ve dünya çetin bir süreçten geçiyor. Türkiye olarak reformları bir an önce hayata geçirmeliyiz, son zamanlarda AB ile geliştirilen ilişkiler ışığında tam üyelik hedefine dönük yapılması gerekenleri kararlılıkla yerine getirmeliyiz” diyen Kadooğlu, şöyle devam etti: “Çevremizdeki ateş çemberinden ancak yine bölge ülkeleri ve komşularımızla iyi ilişkiler kurarak çıkabiliriz. Böyle bir dönemde yeni hükümetimize ve ekonomi yönetimine büyük sorumluluklar düşmektedir. Özellikle Acil Eylem Planı’nda, ekonomimizin itici gücü olan KOBİ’lerimizi de ilgilendiren maddelerin uygulanmasını yeni hükümetimizden ivedilikle beklediğimizi de söylemek isterim. Aynı zamanda iş dünyasının, finans kurumlarının, denetleyici kurumların ve sivil toplumun ekonomik ve yapısal reformların uygulanmasına katkı vermesini ve katılımcı bir sürecin işletilmesini de önemsiyoruz.”

 

TRABZON SİAD BAŞKANI HAYALİ :

TÜRKONFED’in en büyük iki özelliğinin, tüm Türkiye geneline yayılmış olması ve bağımsızlığı olduğunun altını çizen Hasan Kamil Hayali; “Senede iki defa düzenlenen, Türkiye’nin dört bir yanından gelen Sanayici ve İş Adamı Derneklerinin katıldığı bu organizasyonlar, ülkemizin tüm kültürel güzelliğini ortaya koyuyor. Burada Diyarbakır’dan Edirne’ye, Denizli’den Ağrı’ya, Trabzon’dan Antalya’ya kadar aynı sıkıntıları paylaşan, aynı şeylerden mutlu olan iş insanlarının birliği var. Türkiye’mizdeki çok kültürlülüğün değerini, bu tür toplantılarda daha bir idrak ediyoruz. Bunun üstüne, TÜRKONFED artık sadece Türkiye ile de sınırlı kalmıyor; TÜRKONFED INTERNATIONAL yapılanması sayesinde tüm dünyadan Türk iş insanı dernekleri de, bu tür organizasyonda kendi memleketlerinden iş insanlarıyla bir araya gelme, dertlerini paylaşma ve önerilerini sunma imkanı buluyorlar. Tüm bunlar, TÜRKONFED’in bağımsızlık özelliği ile bir araya geldiğinde, bu, çok büyük bir güç oluşturuyor.” şeklinde konuştu.

 

BM KÜRESEL İLKELER SÖZLEŞMESİ İMZALANDI

Dünyanın en kapsamlı kurumsal sürdürülebilirlik platformu olan UN Global Compact (BM Küresel İlkeler Sözleşmesi), dünya çapında en üst düzey özel sektör-kamu işbirliği sağlayıcısı olarak biliniyor. Dünya üzerinde 12 binden fazla kurumun imzaladığı Global Compact, başta özel sektör kuruluşları olmak üzere kurumları insan hakları, çalışma standartları, çevre ve yolsuzlukla mücadele alanlarında harekete geçmeye ve gerçekleştirdikleri çalışmaları her yıl raporlamaya davet ediyor. Türkiye’de 300 aktif imzacısı bulunan girişimin Türkiye’de yaygınlaştırılması ve sorumluluk sahibi iş modellerinin iş dünyası tarafından benimsenmesi için TÜRKONFED ve üyesi birçok dernek de Global Compact imzacısı arasında yer alıyor. Konsey toplantısının sonunda Global Compact imzacıları arasında yeni üyelerin de katılımına dönük Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi İmza Töreni gerçekleştirildi.

 

GALA YEMEĞİ’NİN ONUR KONUĞU ERDAL AKSOY’DU

Konsey toplantısından bir gün önce 27 Mayıs’ta düzenlenecek Gala Yemeği’nin onur konuğu TURCAS Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy olurken, Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer de gecede bir konuşma gerçekleştirdi. Gala Yemeği öncesinde ise federasyon ve dernek başkanlarının gündeme ilişkin görüş ve önerilerinin değerlendirileceği bir de özel toplantı düzenlendi. TÜRKONFED Ekonomi Danışmanı Pelin Yenigün Dilek’in “Türkiye ve Dünya Ekonomisi” hakkında yapacağı sunumun ardından Multinet Up CEO’su Yusuf Ziya Gündüz, TÜRKONFED-Multinet Up Ortak Satın Alma Platformu hakkında bilgi verdi. KOBİ’leri rahatlatacak ve önemli avantajlar sağlayacak platformun yaratacağı değeri anlatacak olan Gündüz’ün sunumu sonrasında da Gala Yemeği’ne geçildi.

07.03.2024
Copyright © www.tsiad.org.tr.tr ® 2024.
MAKSIFEDtürkonfed