Hasan Kamil Hayali, TÜRKONFED heyetini, Ukrayna TSO TÜRKİYE temsilcisi olarak KİEV “de ağırladı..
GERİ


Trabzon Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Hasan Kamil Hayali TÜRKONFED heyetini, Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odası TÜRKİYE temsilcisi olarak  KİEV “de ağırladı.

TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu ve beraberindeki heyet, 27-29 Mart 2016 tarihlerinde işbirliği temasları çerçevesinde, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de bir dizi temaslarda bulundu. Kadooğlu, aynı zamanda Kiev Post Gazetesi tarafından düzenlenen “Yeni Pazar Arayışları” toplantısının da onur konuğu olarak açılış konuşması gerçekleştirdi.

Ukrayna medyasının en etkili seslerinden biri olan Kiev Post Gazetesi tarafından düzenlenen Yeni Pazar Arayışları toplantısının onur konuğu TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu ve TÜRKONFED Heyeti’ydi. 29 Mart 2016 tarihinde Ukrayna’nın başkenti Kiev’de düzenlenen toplantı Türkiye-Ukrayna ikili ekonomik ilişkileri açısından da önemliydi. TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu, TÜRKONFED Başkan Yardımcısı Hasan Kamil Hayali, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Üyesi Senan İdin ve TÜRKONFED AB Komisyonu Üyesi Selahattin Balkan’dan oluşan TÜRKONFED Heyeti, toplantı öncesinde de önemli temaslarda bulundu.

TÜRKONFED International üyesi Türk Ukrayna İş Adamları Derneği (TUİD) tarafından ağırlanan Başkan Kadooğlu ve TÜRKONFED Heyeti, ardından Türkiye Kiev Büyükelçisi Yönet Can Tezel’i ziyaret etti. TÜRKONFED Heyeti, 28 Mart 2016 günü akşamında onuruna verilen yemeğe katıldı. Yemeğe Ukrayna iş dünyasının ilgisi büyüktü. İngiliz, ABD ve Çin iş insanları derneklerinin başkanları, Ukrayna TSO başkan yardımcısı ve Kiev Büyükelçisi Yönet Can Tezel’in de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli TÜRKONFED onuruna verilen akşam yemeğinde bir araya geldi.

“İKİ ÜLKENİN DE POTANSİYELİ YÜKSEK”

Yeni Pazar Arayışları toplantısının açılışında konuşan TÜRKONFED Başkanı Kadooğlu, her iki ülkenin de krizler ve savaş ile yoğrulmuş bir coğrafyanın belli başlı noktalarda benzerlikler taşıdığını söyledi. “Her iki ülkenin de ekonomiden siyasete, toplumsal gelişmelerden bölgelerinde yaşanan sorunların ülke içine yansımasında kader birliği yaşıyor” diyen Kadooğlu, şöyle devam etti: “Ukrayna, krizin sıradanlaştığı, siyasi ve toplumsal gelişmelerin odağında bir Avrupa ülkesi. Rusya ile Kırım sorunu yüzünden yaşadığı sıkıntı, sadece Ukrayna’yı değil, tüm Avrupa’yı ilgilendirecek kadar önemli bir politik problem. Enerji boru hatlarının Rusya’dan Avrupa’ya geçiş noktasında yer alan Ukrayna’nın, Türkiye ile ekonomik ilişkilerinde dönem dönem inişler ve çıkışlar yaşansa da, her iki ülke açısında dış ticarette potansiyelin yüksek olduğunu söyleyebilirim.”

“HEDEF 20 MİLYAR DOLAR”

Türkiye-Ukrayna dış ticaret hacminin ortalama 5 milyar dolar seviyelerinde olduğuna dikkat çeken Kadooğlu, 2023 yılına doğru hedefin 20 milyar doların üzerine çıkartmak olduğunun altını çizdi. “Bunun yolu da daha fazla ekonomik ve siyasi alanda işbirliği ve yatırımların özendirilmesinden geçmektedir. Türkiye ve Ukrayna, enerji sektörü başta olmak üzere Bilişim teknolojilerinde tarım ve gıda ve sanayi sektörlerinde karşılıklı olarak işbirliğini geliştirmelidir” diyen Kadooğlu, Ukrayna’nın yapması gerekenleri de şöyle özetledi: “Şu anda Türk ekonomisinin Ukrayna ekonomisiyle karşılaştırdığımızda göreceli olarak daha stabil olduğunu söylemek mümkün. Bu yüzden kısa vadede şu anda Türk yatırımcıların Ukrayna'ya çekilmesi gerekiyor. Zaten Türkiye ve Ukrayna arasında imzalanan serbest ticaret anlaşmasının asıl hedefi budur. İki ülke arasında serbest ticaret anlaşması imzalanmasıyla ikili ticari ve ekonomik ilişkilerde bir çığır açacağını düşünüyorum.”

“TÜRK İŞ İNSANLARI YENİ PAZAR ARAYIŞINDA”

Türk iş insanlarının özellikle Rusya’da kaybettikleri pazar payını dengeleyebilmek için yeni pazar arayışında olduğunu hatırlatan Kadooğlu, “Bu konuda Türkiye kadar Ukrayna’nın da hukuki altyapısını kuvvetlendirmek, ekonomik yapısını da sağlamlaştırması Türk iş insanları için Ukrayna pazarını daha cazip hale getirecektir. Ukrayna hem coğrafi hem de nüfus bakımından büyük bir ülkedir. Tarihi ve kültürel geçmişiyle Avrupa coğrafyasının bir parçasıdır ve AB’ye girmemesi için hiçbir neden de yoktur. AB’ye üye güçlü bir Ukrayna, Türk iş insanları içinde motivasyon kaynağı olacaktır. Zira Türkiye’nin AB’ye tam üyelik hedefiyle sürdürdüğü müzakereler bir yana Gümrük Birliği anlaşmaları çerçevesinde ürün ve hizmetin serbest dolaşımında Ukrayna Türk iş dünyası için de AB pazarına açılmanın önemli kapılarından biri olacaktır” dedi.

“İKİ ÜLKEDE GİRİŞİMCİ RUHA SAHİP”

Ukrayna’nın AB ile Serbest Ticaret Anlaşması yapmasının önemine değinen Başkan Kadooğlu, her iki ülkenin de sahip olduğu girişimci ruh ile sorunların üstesinden geleceğine olan inancını da yineledi. Kadooğlu, sözlerinin şöyle noktaladı: “Ukrayna gümrük tarifelerinin serbestleştirilmesi dışında Ukrayna AB pazarına daha kolay giriş yapacaktır. Bu amaçla da ülke içindeki kurumsal ve ekonomik reformların hızlandığını söyleyebiliriz. Anlaşma çerçevesinde Ukrayna, aşamalı olarak gümrük tarifleri ve kotaları kaldıracak, ticarete konu olan sektörlerdeki hukuki altyapısını uyumlaştıracak ve anahtar sektörlerin rekabet gücünü ve ürünlerin standartlarını geliştirecektir. Bunu başaracağımıza inanıyorum. Türk ve Ukraynalı iş insanları, riskleri fırsata çevirecek, her iki ülkenin potansiyellerini kullanacak girişimci ruha sahiptir. Toplantının Türkiye ve Ukrayna’nın kalkınmasına hizmet etmesini ve yeni işbirliklerinin yolunu açmasını temenni ediyorum.”

07.03.2024
Copyright © www.tsiad.org.tr.tr ® 2024.
MAKSIFEDtürkonfed